Nytt fra revisor – Ingen «monsterskatt», men likevel skatteplikt
Forslaget om en kraftig innskjerping i reglene for beskatning av såkalt «privat konsum i selskap» er lagt i skuffen. Det betyr at de gamle reglene fortsatt gjelder. Men også de reglene kan gi store skattepliktige inntekter for både selskap og aksjonær.
Med privat konsum i selskap menes i denne sammenheng tilfeller der et selskap investerer i eiendommer, båter, fly eller andre formuesobjekter som brukes privat av aksjonæren eller aksjonærens nærstående.
I mai 2022 kom Finansdepartementet med et høringsnotat der det ble foreslått en kraftig innskjerping i beskatningen. Forslaget var ment å gjøre det svært lite attraktivt å eie slike private eiendeler gjennom aksjeselskap. Samtidig skulle det bli enklere for skatteetaten å bevise at det foreligger en skattepliktig fordel.
Slik forslaget var utformet ville imidlertid også helt ordinær næringsvirksomhet kunne bli rammet av de nye, strenge reglene, f.eks. dersom en utleieeiendom blir stående tom en periode. Det ble dessuten foreslått svært høye skattepliktige inntekter. F.eks. skulle årlig skattepliktig inntekt for bolig og fritidseiendom settes til 26 prosent av eiendommens markedsverdi eller kostpris. For båt, fly og helikopter skulle årlig skattepliktig inntekt settes til 104 prosent av kostpris/omsetningsverdi. Forslaget fikk derfor kallenavnet «monsterskatten» og møtte mye motstand fra høringsinstansene.
Departementet arbeidet videre med forslaget i to og et halvt år, bl.a. for å forsøke å finne mer fornuftige avgrensninger. Uttalelser i det siste statsbudsjettet tyder imidlertid på at forslaget nå er lagt i skuffen. Det betyr at de «gamle» reglene fortsatt skal gjelde. Les videre her.